kunst, natuur

299 bomen in een voetbalstadion, 7.000 eiken op een plein

© Gerhard Maurer

In een stadion in Oostenrijk is een tijdelijk bos verrezen, het is een kunstwerk van Klaus Littmann en heet ‘For Forest – the unending attraction of nature’. De 299 in Europa veelvoorkomende bomen zijn vanaf de tribune te bekijken, en ze roepen aardig wat emotie op. Het werk is dan ook online viraal gegaan.

Het project is niet bedoeld als activisme, niet als aanklacht tegen klimaatverandering. Het is kunst. Als kijker ben je onderdeel van het werk, je maakt het kunstwerk af. ‘Het is er, zoals bijna al mijn werk, op gericht om de kijkgewoonten van mensen te doorbreken.’

De voorbereiding besloeg maarliefst 30 jaar. De bomen zullen na afloop van het project een definitieve plek krijgen in en rond de stad.

Littmann, maakt zijn hele leven al interventies in de publieke ruimte, in de traditie van de sociale kunstwerken van Joseph Beuys (bij wie Littmann aan de kunstacademie van Düsseldorf afstudeerde). Voor de Documenta in 1982, maakte Beuys het kunstwerk 7.000 Oaks. Hij liet 7.000 basaltblokken op een plein in de Duitse stad Kassel storten. Elke keer dat iemand vijfhonderd mark betaalde voor het planten van een nieuwe boom in de stad, mocht er een basaltblok worden weggehaald.