kunst, natuur, tentoonstelling

Je hoeft alleen maar te kijken en er is iets… en dat is niet voor niets

Op de valreep is het gelukt om ‘voor jullie voeten’ van herman de vries* te bekijken in het Stedelijk Museum Alkmaar. Het was een kleine tentoonstelling, maar absoluut de moeite waard, alleen al om de audiotour die door herman zelf is ingesproken. 

* Omdat herman niet gelooft in hiërarchie schrijft hij zijn naam zonder hoofdletters.

herman de vries, Rosa Canona, 2001

Zijn kunstwerken bestaan vaak uit selecties van in de natuur gevonden objecten: stenen, bladeren, grassen, aarde en takken. Toeval speelt een belangrijke rol. herman wandelt dagelijks in de natuur en kijkt, en met zijn kunstwerken vraagt hij je om met hem mee te kijken en de natuur ook te ervaren. Op de foto het kunstwerk ‘Rosa Canona’ uit 2001. Het is een selectie van 14 even lang afgeknipte, doornige takken van de Hondsroos. “Er is niets in de natuur wat zichzelf herhaalt, het is altijd weer net anders” en dat zie je als je naar de takken kijkt.

“What I’m doing as an artist is a contribution to close the gap between man and nature. Perhaps this is an impossibility. But at least I can open the focus, to become aware of our need to have a relationship with nature.” 

Ik lees in de mini monografie van See All This dat herman zijn werk al 46 jaar samen met zijn partner Susanne Jacob maakt. herman initieert en Susanne monteert die vervolgens op papier. Zij zorgt er ook voor dat de dingen simpel blijven. ‘Is dat nodig?” vraagt ze vaak aan herman. Moeten we herman de vries zien als de helft een kunstenaarsduo? 

herman de vries aan het woord